'Bij aanvragen ingediend na 24 september 2024 voor DC-laadstations of voor een stationaire batterij is de kans groot dat ze worden afgewezen. Hiervoor is geen budget beschikbaar', schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 'Voor de activiteiten die op 24 september overtekend zijn volgt een loting met een notaris. De datum van de lotingsuitslag maken wij later bekend.'

Categorieën

Met de SPRILA krijgt een ondernemer een deel van de kosten vergoed voor de aanschaf en plaatsing van laadpunten voor het opladen van elektrische voertuigen, ook is er geld beschikbaar voor advies. Voorwaarde voor de SPRILA is dat laadinfrastructuur op eigen of gehuurd terrein wordt aangelegd, bijvoorbeeld een bedrijventerrein of distributiecentrum.

Het loket voor de SPRILA opende dinsdag 24 september om 9 uur. In totaal is er 42 miljoen euro beschikbaar, verdeeld over vijf categorieën. Per categorie is er een budget vastgesteld. Daarin is ook onderscheid gemaakt tussen geld voor advies en geld voor de daadwerkelijke aanleg voor laadinfrastructuur.

De verdeling van de aanvragen op 25 september 2024. Bron: RVO

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van de onderneming en het vermogen van het laadstation. Mkb-ondernemingen krijgen tot 40% van de kosten vergoed, grote bedrijven tot 20 procent.

SPULA

Volgende week komt er ook geld voor de aanleg van publieke laadpleinen: 15 miljoen euro. Het loket voor de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur Zwaar Vervoer (SPULA) opent op 1 oktober. Deze laadpunten moeten op een locatie geplaatst worden die altijd en voor iedereen publiek toegankelijk zijn.