'Sluiting van een bedrijf is een uitermate drastische regel, dat realiseer ik me maar al te goed. Dit is een unieke en zeer ernstige zaak,' zegt Van den Tillaar. 'Het gaat om verdenking van grootschalige internationale drugshandel en dat jarenlang.'

Uit onderzoek van politie en het OM blijkt dat het bedrijf jarenlang betrokken was bij de import van cocaĆÆne vanuit Zuid-Amerika. Het gaat om de smokkel van grote partijen van 100 tot meer dan 1.500 kilo drugs. De burgemeester: 'Ondermijning en misbruik van onze haven kunnen we niet accepteren.' Hij wil met het besluit een signaal afgeven naar de betrokken drugscircuits dat misbruik van de haven niet wordt geaccepteerd.

Wet van Damocles

Van den Tillaar nam vorige week de beslissing om op basis van de Opiumwet, ook wel bekend als de Wet van Damocles, de overslagterminal te sluiten. Hiermee heeft de burgemeester de bevoegdheid heeft om 'een bedrijf te sluiten op verdenking van drugshandel of de aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs'. Doel van de wet is om de drugshandel te stop te zetten en het bedrijf te onttrekken aan de samenleving.

'Met deze verregaande maatregel worden de bedrijfsactiviteiten van BTZ volledig bevroren en willen we dat er weer rust ontstaat', zegt Van den Tillaar. 'Deze beslissing raakt veel verschillende belangen, ook van de klanten en de medewerkers. Hoe het verder zal gaan met het bedrijf is vooralsnog onduidelijk en heel onzeker.'

Voorraden afvoeren

Momenteel wordt geĆÆnventariseerd welke goederen er nog op het terrein aanwezig gaat. Om welke hoeveelheden het gaat is onduidelijk. Tot aan de sluiting op 24 juli volgende week woensdag kan het bedrijf nog maatregelen nemen, daarna is dat uitgesloten.'

Duidelijk is dat het gaat om de opslag van bulkgoederen, zoals gips, houtpellets, schroot en stortstenen. Op woensdagochtend is via Vesselfinder te zien dat er twee vrachtschepen aan de kade bij het bedrijf liggen, 'Mons' en 'Flevoborg', naar alle waarschijnlijkheid om bulk af te voeren.

Geen reactie

Wat de beslissing tot sluiting concreet gaat betekenen voor de circa 40 werknemers, klanten, toeleveranciers en andere belanghebbenden van Bulk Terminal Zeeland is op dit moment nog niet geheel duidelijk. Ook is onduidelijk welke maatregelen BTZ op dit moment neemt; het bedrijf wil hier desgevraagd tegenover NT ook niet op reageren, maar aannemelijk lijkt dat klanten er alles aan zullen doen om hun goederen bij het bedrijf weg te halen.

Reactie North Sea Port

'We streven ernaar dat er na 24 juli nog zo min mogelijk goederen zullen achterblijven op het afgesloten bedrijfsterrein', meldt topman Daan Schalck van North Sea Port, waar de haven van Vlissingen bijhoort. Ook Schalck zegt niet te weten om hoeveel goederen het gaat en laat weten dat klanten in overleg met BTZ nu de mogelijkheid hebben om hun goederen op te halen. De havendirecteur liet eerder weten geschokt te zijn door de zaak.

Na de sluitingsdatum is dat alleen nog mogelijk met ontheffing van de gemeente, bevestigt burgemeester Van den Tillaar. 'Dan heeft BTZ daar zelf geen zeggenschap meer over.'

Behalve een bestuursrechtelijk traject loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek, waarin BTZ en haar bestuurders als verdachten zijn aangemerkt. Ook milieuovertredingen worden onderzocht.

Rechtszitting

De politie deed in mei een inval bij BTZ waarbij drie directieleden werden gearresteerd; zij zitten nog steeds vast en moeten begin augustus voor de rechtbank in Breda verschijnen in een pro-formazitting. Overigens werd bij die inval geen drugs gevonden op het bedrijfsterrein dat 22 hectare telt, maar politie en het OM stellen genoeg bewijs te hebben dat het bedrijf al langere tijd actief is in de drugshandel.