Er werden nieuwe STS-kranen geleverd op maandag 14 oktober rond 14.00 uur voor de China Container Terminal Corporation (CCTC) in de haven van Keelung in Taiwan. Volgens een persbericht kwam de 142 meter lange heavy load carrier ‘Yu ZhouQi Hang’, met aan boord drie nieuwe BC-207 STS kranen, tijdens het aanmeren in aanvaring met een kraan op de wal, waarna die kraan instortte. De kranen waren bestemd voor de West Coast Container Terminal in Keelung.

Volgens lokale media werden vijf containers geraakt en vielen er geen gewonden. De lokale autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de aanvaring.

Omgevallen kraan wachtte op vervanging

Volgens China Container Terminal Corporation was de oudere kraan, die eigendom is van het bedrijf, ten tijde van het ongeluk niet in bedrijf en wachtte het bedrijf op vervanging door de nieuw geleverde kraan. Het bedrijf bevestigde dat alle betrokken apparatuur en lading volledig verzekerd zijn en dat het onderzoek momenteel wordt afgehandeld door verzekerings- en certificeringsbedrijven.

Taiwan News meldt dat de Keelung Port heeft aangegeven dat het instorten van de kraan de containervaart op zowel Pier 20 als op Pier 21 heeft verstoord. Deze pieren waren gereserveerd voor het transport van de nieuwe STS-kranen van 14 tot 18 oktober en de verstoring zal waarschijnlijk invloed hebben op de logistieke schema’s gedurende deze periode.